sales01@lockeysafety.com +86-133-96996593
Šta je Lockout / Tag Out?

Šta je Lockout / Tag Out?

Nov 16, 2016

Zaključavanje je definisano u kanadskom standardu CSA Z460-05 (R2010) "Kontrola opasne energije - zaključavanje i druge metode" kao "postavljanje brave ili oznake na uređaju za izolaciju energije u skladu sa utvrđenom procedurom, što ukazuje na to da Uređaj za izolaciju energije ne treba upravljati sve dok se ne ukloni brava ili oznaka u skladu sa utvrđenom procedurom ".

Zaključavanje je jedan od načina za kontrolu opasne energije. Pogledajte programe za kontrolu opasne energije OSH odgovara opisu vrsta opasne energije i koraka potrebnih za program kontrole.

U praksi, zaključavanje je izolacija energije iz sistema (mašina, opreme ili procesa) koji fizički blokira sistem u bezbednom režimu. Uređaj koji izoluje energiju može biti ručni prekidač za isključivanje, prekidač, linijski ventil ili blok (Napomena: tasteri, izborni prekidači i ostali upravljački sklopovi se ne smatraju energetski izolacionim uređajima). U većini slučajeva, ovi uređaji će imati petlje ili tabove koji se mogu zaključati na stacionarnu stavku u sigurnom položaju (pozicija bez napajanja). Uređaj za zaključavanje (ili uređaj za zaključavanje) može biti bilo koji uređaj koji ima mogućnost da obezbedi uređaj za izolaciju energije u sigurnom položaju. Pogledajte primer kombinacije blokade i hepa na slici 1 u nastavku.

Oznaka je proces označavanja koji se uvek koristi kada je potrebno zaključavanje. Proces označavanja sistema podrazumeva povezivanje ili korišćenje indikatora (obično standardizovane etikete) koji uključuje sledeće informacije:

  • Zašto je potreban zaključak / oznaka (popravak, održavanje itd.).

  • Vrijeme primene brave / oznake.

  • Ime ovlašćene osobe koja je povezala oznaku i zaključala sistem.

Napomena: SAMO ovlašćeno lice koje je postavilo bravu i oznaku na sistem je onome kome je dozvoljeno da ih ukloni. Ova procedura pomaže da se sistem ne može pokrenuti bez znanja ovlašćenog lica.